Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Η ψευτοκουλτούρα

Ο καράβλαχος που άκουσε κατά τύχη ένα κομμάτι του Βιβάλντι και μετά κάθισε και διάβασε με το ζόρι τρία βιβλία μόνο και μόνο για να το λέει. Και μέσα σε ένα μήνα έγινε κουλτουριάρης. Αυτός! Που ο Πακιστανός από δίπλα παίζει και να του παραβγαίνει στις ελληνικές λέξεις. 

Ή η άλλη η κουλτουριάρα με τα κουρέλια, που ντεμέκ δε νοιάζεται για την εμφάνιση αλλά έχει χεστεί στη λακ. Και που ψάχνει ευκαιρίες του τύπου με-έσυραν-στα-μπουζούκια-ενώ-εγώ-δεν-ήθελα για να ντυθεί και να βαφτεί σαν ξέκωλο. 

Ή η άλλη που μας τα χει πρήξει με την αγάπη της για τα βιβλία. Και που μας λέει πόσα διάβασε μέσα σε μια βδομάδα θέλοντας να περάσει το μήνυμα είμαι-τρομακτικά-πνευματώδης-και-μορφωμένη ενώ στην ουσία είναι ένας άδειος τενεκές που κάνει πεντικιούρ όλο το απόγευμα.

Ή ο άλλος που ακούει μόνο ψαγμένες μουσικές γιατί είναι γαμάτος και από τους λίγους. Και που πηγαίνει μόνο σε ψαγμένα μέρη, τρώει ψαγμένα φαγητά και γενικά είναι στο ψάξιμο. 

Όλοι αυτοί οι τύποι με εκνευρίζουν αφάνταστα. Γιατί βρωμοκοπάνε ανασφάλεια και δηθενιά. Γιατί προσπαθούν μονίμως να μου αποδείξουν κάτι. Επίσης, είναι και υπέρτατοι βλάκες. Γιατί δεν έχουν υπολογίσει πως ο πραγματικός κουλτουριάρης είναι αφανής άνθρωπος. Είναι ο τελευταίος  που θα στο παίξει ξερόλας ή θα σου πει πόσα βιβλία διάβασε. Γιατί απλά αδιαφορεί. Είναι ο τελευταίος που θα μιλήσει ακαταλαβίστικα ή θα σε διορθώσει. Γιατί επίσης αδιαφορεί. 

Κουλτούρα είναι σκέψη και συμπεριφορά. Είναι τρόπος ζωής. Ψευτοκουλτούρα είναι να  φωνάξεις απ την ντουντούκα ότι διάβασες Ντοστογιέφσκι και τις υπόλοιπες ώρες να συμπεριφέρεσαι σαν χαζοντάμαρο.

Γουστάρω τον τύπο που ασχολείται με καφρίλες από το πρωί ως το βράδυ και δεν θέλει να με πείσει για το αντίθετο. Τον γουστάρω γιατί είναι τόσο έξυπνος ώστε να μην προσπαθεί μάταια για περισσότερα από αυτά που βλέπω.


9 σχόλια:

  1. πες τα χρυσόστομη
    καλώς σε βρήκα και χρόνια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι ωραία που τα λες κι επειδή συμφωνώ θα έρχομαι τακτικές επισκέψεις :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @sewsome

    Σ ευχαριστώ. Όποτε θες!
    Είμαστε ανοιχτά όλο το 24ωρο ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ίδια ατάκα μου ήρθε στο μυαλό με τον Περσέα. Πες τα χρυσόστομη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. άμα κάνεις βόλτα απο εξάρχεια-μεταξουργείο-γκάζι μεριά, βγάλτο κανά 3000λιαρο φωτοκόπιες να μοιράζεις αβέρτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΕΛΕΙΟ. Σ ανακάλυψα πρόσφατα κι εχω σχεδον διαβάσει τα πάντα. Σπάνιο για μένα σε blog. Να σαι καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ακραίες και δογματικές τις βρίσκω τις θέσεις σου δεσποινίς γιατί: το θέμα της δηθενιάς και της ανασφάλειας είναι πανανθρώπινο και πανάρχαιο φαινόμενο συμπεριφοράς και ψυχολογικής κατάστασης.Τι σημαίνει δηθενιά; Για μένα είναι το ψέμμα. Πόσοι από εμάς δεν έχουν καθόλου ψέμμα μέσα τους και κυριαρχεί σε όλο τους το είναι η Αλήθεια και η Ειλικρίνεια; Μάλλον σε κανέναν, ειδικά όσο μιλάμε για τις νέες γενιές (15-30) που έτσι κι αλλιώς "ψάχνονται" να βρουν τον εαυτό τους.
    Ο αναμάρτητος λοιπόν πρώτος τον λίθο βαλέτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι ευχάριστο και αισιόδοξο το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν αυτούς τους δήθεν μορφωμένους,διαβασμένους,παντογνώστες να τους διακρίνουν! Θυμαμε χαρακτηριστικα μια σκηνη απο το Λυκειο (παει καιρος απο τοτε...) οπου μια καθηγήτρια,''εναλλακτική'' μολις την ρωτησε το πενταμελες για ενα σχολικο ζητημα απαντα με περιφανια: ''Εεε..τάισε τους παντεσπάνι!Ξέρετε παιδια γνωστη φραση της Μαριας Αντουανέτα!'' Εντομεταξυ ουτε που κολαγε στο ολο ζητημα αλλα ηθελε να μας πεισει για την γνωση που θα απεκτησε πριν λιγο και θα ξεχασε λιγο αργοτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή